...

Go Back   Lateral-g Forums > Technical Discussions > Cooling: Radiators/Fans/Controllers
User Name
Password



Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #591  
Old 07-06-2023, 09:57 PM
flyingv's Avatar
flyingv flyingv is online now
Junior Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 19
Thanks: 3
Thanked 17 Times in 8 Posts
Default

Update

When I commanded the fan on in the VCM scanner, the fan would come on and ramp up as I increased the percentage. However, when I would lower the percentage the fan would stop, and not restart until I cycled the ignition off/on.

So I went back into the calibration and switched the hz setting to 100 on a chance.

Now the fan runs perfect. Moving up or down on the fan control works like it should in scanner.

Thanks again to everyone in this thread for all the informative posts!


Sent from my SM-S906U using Tapatalk
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to flyingv For This Useful Post:
andrewb70 (07-06-2023), camcojb (07-07-2023)
  #592  
Old 07-06-2023, 09:59 PM
andrewb70's Avatar
andrewb70 andrewb70 is offline
Lateral-g Supporting Vendor
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 852
Thanks: 209
Thanked 444 Times in 201 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by flyingv View Post
Update

When I commanded the fan on in the VCM scanner, the fan would come on and ramp up as I increased the percentage. However, when I would lower the percentage the fan would stop, and not restart until I cycled the ignition off/on.

So I went back into the calibration and switched the hz setting to 100 on a chance.

Now the fan runs perfect. Moving up or down on the fan control works like it should in scanner.

Thanks again to everyone in this thread for all the informative posts!


Sent from my SM-S906U using Tapatalk
Everywhere I read indicates that the modern brushless fans use 100Hz.

Andrew
__________________
Instagram @projectgattago
I offer remote Holley EFI tuning.
I deliver what EFI promises.
Please get in touch if I can be of service.
My YouTube Channel
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to andrewb70 For This Useful Post:
camcojb (07-07-2023)
  #593  
Old 11-03-2023, 07:38 PM
*rayman*'s Avatar
*rayman* *rayman* is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: North QLD, Australia
Posts: 185
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

where's the best place to buy 2 x SPAL VA89-ABL320P/N-94A fans now. Seems to be very few places to purchase from.

Also noticing the same part number coming up on alibaba now, look identical without the silk screened SPAL logo. Anyone tried these?
__________________
68 BB SS Camaro - building it in Australia, where everything costs twice as much as it costs in the U.S.

Fuel prices suck!
Reply With Quote
  #594  
Old 01-09-2024, 02:05 PM
SCP Auto SCP Auto is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2024
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by andrewb70 View Post
Thanks for chiming in! Please keep this thread updated. I know from another LT4 build that the stock GMPP fan configuration is discrete fan control, with a Hi and Low fan setting. PWM would be way better, especially if you're using the new CTSV 800watt fan.

Have you found a source for the Yazaki connector and terminals for the fan?

Andrew
Hello did you find a way to use GMPP E92 to run the cooling fans with PWM
Reply With Quote
  #595  
Old 01-18-2024, 08:42 AM
samckitt's Avatar
samckitt samckitt is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Carrollton, VA
Posts: 348
Thanks: 1
Thanked 15 Times in 9 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by flyingv View Post
For any of you with an E67 from an 09' vehicle, here is what changes I made to finally get the C7 PWM fan to work.

1. I changed the OS from 09' CTS-V to an 09' ZR1

I did confirm through a document on the EFI Live forum that the 2 OS's are compatible.

*no matter what i did with the CTS-V calibration, I could not get a output signal from X3-49*

2. I changed fan settings to PWM Electric 100hz

*PWM EV 100hz did not work per the C7 calibration*

3. Fan State vs. Desired (all zeroes)

4. Output State vs. Control (all 1's)

5. Wired in AC pressure sensor @ X3-21, X3-57, & X3-37

Viola! PWM fan control works in the scanner!
Did you use EFI Live or HPTuners to change the OS?
Will it work without the AC pressure sensor or is that required?
Thx
__________________
Scot
86 Monte SS
LS2/T56 Magnum
Reply With Quote
  #596  
Old 01-18-2024, 08:00 PM
flyingv's Avatar
flyingv flyingv is online now
Junior Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 19
Thanks: 3
Thanked 17 Times in 8 Posts
Default

I used Hptuners to do the OS swap. I do have the AC pressure sensor wired. I don't see why it wouldn't work without it.

Sent from my SM-S906U using Tapatalk
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to flyingv For This Useful Post:
camcojb (01-18-2024)
  #597  
Old 01-21-2024, 07:37 AM
samckitt's Avatar
samckitt samckitt is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Carrollton, VA
Posts: 348
Thanks: 1
Thanked 15 Times in 9 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by flyingv View Post
I used Hptuners to do the OS swap. I do have the AC pressure sensor wired. I don't see why it wouldn't work without it.

Sent from my SM-S906U using Tapatalk
Where did you get the ZR1 OS file? Thanks
__________________
Scot
86 Monte SS
LS2/T56 Magnum
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Copyright Lateral-g.net