...

Go Back   Lateral-g Forums > Technical Discussions > Interior and Electrical
User Name
Password



Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-20-2020, 01:02 PM
Jr's Avatar
Jr Jr is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: so cal
Posts: 1,736
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default I keep killing optima red top batteries

Hi guys,

I need help figuring out how/why I keep killing optimas.

The car:
1967 Camaro
New aaw wiring
Ls with lsa blower.
Bosch intercooler pump. Pump stops working when key is off.
Anvil light bar headlights
Holley dash/ dominator ecu
Vaporworx fuel module
Zl1 pump.

Where should I start looking? Could it be a bad ground? Is something still on even though the key is off?

Jr
Reply With Quote
  #2  
Old 12-20-2020, 02:46 PM
cjfirstgen's Avatar
cjfirstgen cjfirstgen is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 430
Thanks: 25
Thanked 246 Times in 117 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Jr View Post
Hi guys,

I need help figuring out how/why I keep killing optimas.

The car:
1967 Camaro
New aaw wiring
Ls with lsa blower.
Bosch intercooler pump. Pump stops working when key is off.
Anvil light bar headlights
Holley dash/ dominator ecu
Vaporworx fuel module
Zl1 pump.

Where should I start looking? Could it be a bad ground? Is something still “on” even though the key is off?

Jr

Have you tested for parasitic battery drain?

https://www.youtube.com/watch?v=zdIKNnwEjIs
__________________
Project "Mercury Rising" '69 Camaro : https://lateral-g.net/forums/showthread.php4?t=41460

Last edited by cjfirstgen; 12-20-2020 at 02:50 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-20-2020, 05:28 PM
Jr's Avatar
Jr Jr is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: so cal
Posts: 1,736
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

No, but I will.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-20-2020, 07:24 PM
morrisclassic morrisclassic is offline
Lateral-G Supporting Vendor
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default battery drain

cjfirstgen is giving good info.
I had the parasitic drain problem on my 69 Camaro,
finally found it of all things the clock in the stereo!!
It took a while for the battery to drain but over time
setting in the garage the car wouldn't't crank.
Billy
Reply With Quote
  #5  
Old 12-21-2020, 06:58 AM
dhutton dhutton is online now
Senior Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Mountain Springs, Texas
Posts: 1,664
Thanks: 516
Thanked 173 Times in 114 Posts
Default

Define killing. Is it discharged or is it damaged and not chargeable?

Are you using the correct charger for Optima batteries?

Don
Reply With Quote
  #6  
Old 12-21-2020, 09:10 AM
572Camaro's Avatar
572Camaro 572Camaro is online now
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Central Missouri
Posts: 205
Thanks: 171
Thanked 75 Times in 44 Posts
Default

Cjfirstgen is giving good info.
Parasitic drain.
I had the same exact problem on my 68 Camaro and found two leaks from my fuel injection and transmission computers. Since both loads have to bypass my disconnect switch and go directly to the lead of the battery, I decided to change out my red top Optima and install an Odyssey battery.
Problem solved. Odyssey batteries rule!
Reply With Quote
  #7  
Old 12-21-2020, 01:39 PM
Jr's Avatar
Jr Jr is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: so cal
Posts: 1,736
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by dhutton View Post
Define killing. Is it discharged or is it damaged and not chargeable?

Are you using the correct charger for Optima batteries?

Don
Dead/discharged not damaged. This is the 4th optima Ive put into the car in 4 years.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Copyright Lateral-g.net