...

Go Back   Lateral-g Forums > Technical Discussions > Chassis and Suspension
User Name
Password



Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-04-2023, 10:54 PM
Tuske427's Avatar
Tuske427 Tuske427 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Los Angeles
Posts: 662
Thanks: 0
Thanked 17 Times in 12 Posts
Default Ridetech Streetgrip suspension install or parts fail? what did I do wrong?

Hey everyone,

So I bought a Ridetech Streetgrip suspension kit for my '69 GTO and installed it just over the weekend and already the cars sitting like it has a flat tire/ leaning to the left all inside of 24 hours of installing it.

Specifics- # 11245110 StreetGrip system w/ "Big Block" springs (my car has a pontiac V8 so this should be stout enough to use)
upgraded to their tubular upper StrongArm A-arms.


- A-arms have the #1 bushing installed (it came with the kit and has a centered hole for minimal caster)/ arms are set in the street position
- Car has not been professionally aligned yet aside from me giving it a driveway alignment (setting toe in and using ⅛" shim on the upper rear A-arm bolts to give a bit of caster)
- OEM LCA has new rubber bushings as the ones in the kit do not fit my car. (turns out the kit comes with round bushings and my LCA has a pill shaped bushing)
- I made sure the front springs were clocked to their correct position during installation.
- I weigh about 215#.

The car had a slight lean to the left before this kit install but now it looks like I have a flat tire. It appears the coil spring collapsed or something. Did I do something wrong with the install? It should be sitting level left to right, no?

As it sits it's really unusable like this, and is quite frustrating after spending all this money and time to install it and it makes me want to rip it out and toss in the trash can. So, before I do that any thoughts or suggestions? Maybe I missed something really obvious?

All I want is a firmer / better suspension on the car that would make the car drive better. As it was stock it drove like a bowl of jello... It's just a street car/ driver. I still have my Firebird for more aggressive driving.

I can provide more pics tomorrow if needed.

Thanks!
Attached Images
   
__________________
Long Live the Muscle Car
https://lateral-g.net/forums/showthread.php4?t=26338
Instagram: @tuske427
Reply With Quote
  #2  
Old 09-05-2023, 07:42 AM
srode1 srode1 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2021
Location: Cincinnati Ohio
Posts: 138
Thanks: 128
Thanked 52 Times in 38 Posts
Default

was the suspension loaded and leveled when you tightened the control arms?
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to srode1 For This Useful Post:
camcojb (09-05-2023)
  #3  
Old 09-05-2023, 05:27 PM
Tuske427's Avatar
Tuske427 Tuske427 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Los Angeles
Posts: 662
Thanks: 0
Thanked 17 Times in 12 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by srode1 View Post
was the suspension loaded and leveled when you tightened the control arms?
Yes, it was. I had the front wheels on blocks so I could get under the car, but it was sitting on the wheels (not jackstands)
__________________
Long Live the Muscle Car
https://lateral-g.net/forums/showthread.php4?t=26338
Instagram: @tuske427
Reply With Quote
  #4  
Old 09-05-2023, 05:54 PM
Tuske427's Avatar
Tuske427 Tuske427 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Los Angeles
Posts: 662
Thanks: 0
Thanked 17 Times in 12 Posts
Default

just spoke with the folks at Ridetech, they suspect I may have installed the driver spring upside down. this is possible, and will have to inspect tonight after work. stay tuned
__________________
Long Live the Muscle Car
https://lateral-g.net/forums/showthread.php4?t=26338
Instagram: @tuske427
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tuske427 For This Useful Post:
camcojb (09-05-2023)
  #5  
Old 09-05-2023, 11:06 PM
Tuske427's Avatar
Tuske427 Tuske427 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Los Angeles
Posts: 662
Thanks: 0
Thanked 17 Times in 12 Posts
Default

yep, my dumb @$$ installed the spring upside down. very subtle progressive rate and I missed it.

pro tip- the closer coils go to the bottom.

So I fixed this just now, but the car still leans to the left. at least now it's an equal lean of 1" on the driver side. so the journey continues....
__________________
Long Live the Muscle Car
https://lateral-g.net/forums/showthread.php4?t=26338
Instagram: @tuske427
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Tuske427 For This Useful Post:
camcojb (09-06-2023), TerryDM (10-04-2023)
  #6  
Old 09-07-2023, 08:44 AM
dhutton dhutton is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Mountain Springs, Texas
Posts: 1,851
Thanks: 978
Thanked 433 Times in 241 Posts
Default

Did you clock the coil springs correctly so they seat properly? That could easily throw it off one inch. I’m guessing the one on the high side is not.

Last edited by dhutton; 09-07-2023 at 03:00 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Copyright Lateral-g.net